Hier kan een tekst komen

contact

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) kent lager maximum voor tuinders

Geplaatst op

Vrijdag 14 oktober jl. heeft Minister Adriaansens van Economische Zaken de reeds aangekondigde regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie intensieve MKB-bedrijven nader toegelicht.
MKB-bedrijven, waarbij de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet bedragen, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro.

Echter, voor tuinders zou een lager maximum gaan gelden, namelijk 62.000 euro. Dit zou volgens de Minister in lijn met Europese staatssteunregels.
Omdat volgens de regering het invullen van deze regeling tijd kost en getoetst moet worden aan Europese regels, gaan uitbetalingen pas op zijn vroegst in april 2023 plaatsvinden, wel met terugwerkende kracht tot 1 november.
Voor de TEK wordt 1,6 tot 3,1 miljard euro vrijgemaakt. Tot die tijd wil de fiscus wel soepeler omgaan met verzoeken om belastinguitstel.
Bovendien is een 'drempelprijs' ingesteld, wat wil zeggen dat ondernemers eerst minimaal 1,19 euro per kuub gas en 35 cent per kilowattuur elektriciteit moeten betalen alvorens voor de steun in aanmerking te komen.

De meeste brancheverenigingen, zoals het VNO-NCW, LTO Nederland, bloemisten, boeren en uiteraard de tuinbouw vinden de steun niet toereikend, te weinig en te laat. Zo komt lang niet ieder MKB bedrijf aan die 12,5% en voor de gemiddelde tuinder lijken de vastgestelde bedragen niet toereikend onder de huidige omstandigheden. Ook wordt gewezen op het achterblijven bij onze buurlanden. Vanuit de EU zou een steunkader van maximaal € 2 miljoen per bedrijf zijn vastgesteld, een kader dat bijvoorbeeld ook de Duitse regering hanteert.
Glastuinbouw Nederland ziet het maximumbedrag graag opgetrokken naar 93.000 euro.
Blijf op de hoogte via:  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/

deel dit bericht op

Naar het overzicht
  • Home
  • Nieuws
  • Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) kent lager maximum voor tuinders
Heeft u vragen?
Bel: +31 (0)88 323 3311
Mail: info@ksvoostnederland.nlklantenservice